вівторок, 16 серпня 2011 р.

Проектування в будівництві

Що це таке і з чим його їдять. Коли ми щось робимо ми завжди, ну майже завжди, плануємо свої дії. І той випадок коли, майже завжди, багатьом з нас виходить боком. Тому сперечатися зі мною про те, що планувати свої дії, та знаходити оптимальні шляхи для досягнення мети, ніхто не буде. А проектування – це те саме планування в будівництві. Під час проектування знаходяться оптимальні шляхи для досягнення поставленої задачі а точніше будування об'єкту. Тому проектування, так як і планування в житті, в будівництві необхідна складова.



1. Нормативна база.

Що регламентує проектну діяльність (основні нормативні акти):
Закон України ”Про регулювання містобудівної діяльності”;
ДБН А.2.2-3-2004 ”Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва”;
ДБН 360-92** ”Містобудування. Планування та забудова міських і сільських поселень”;
Правила забудови міст та сіл (для кожного окремого населеного пункту свої чи їх нема взагалі);

2. Стадії.

Які стадії проектування бувають та для чого вони потрібні.
Стадії проектування:
ЄП (ескізний проект);
ПП (передпроектна пропозиція);
П (проект);
РП (робочий проект);
РД (робоча документація);

”ЕП” Ескізний проект – стадія проектування яка не вимагає від замовника (забудовника) отримання в органах місцевого самоврядування дозволу на проведення проектних робіт. А такий дозвіл необхідно отримувати окрім приватної забудови згідно з закону ”Про регулювання містобудівної діяльності”, але і тут забудовнику буде дуже корисно виконати цей проект для того щоб при поданні декларації (наміру про забудову) в орган місцевого самоврядування можна було щось представити їм, тобто показати що саме ви хотіли б збудувати у себе ( картинки з інтернету тут не проходять). Взагалі ескізний проект річ дуже корисна для всіх категорій будівництва тому що, ще до початку отримання усіляких дозвільних документів можливо знати з якими труднощами ви стикнетеся при і в якому напрямку потрібно рухатися http://seti-proektirovanie.profeo.ua/blog/view/100033250/Proektuvannya.html.

”ПП” Передпроектна пропозиція аналогічна стадії ”ЕП” але вимагає отримання дозволу на проектування і є затведжувальною тобто дана стадія подається до Головного Архітектурного Управління для попереднього затвердження проектів будівництва.

”П” Проект – затверджувальна стадія проектування, тобто та стадія (ті папери) які подаються на погодження в зацікавленні інстанції. Дана, і всі подальші, стадії вже вимагають отримання дозволу на проведення проектно-вишукувальних робіт від місцевого органу самоврядування. На цій стадії розроблюється основна концепція та зовнішній вигляд будівлі та її інфраструктури. Тобто визначається функціональна приналежність будівлі, розроблюються планування забудови (генеральний план забудови ділянки), планування приміщень, основні напрямки інженерних мереж, основні конструктивні рішення, охорона навколишнього середовища, та ін. Розробка даної стадії виключає стадію ”РП” робочий проект та робить неминучою стадію ”РД” робоча документація.

”РП” Робочий проект – затверджувально - будівельна стадія. Що таке затверджувальна читайте в стадії ”П”, а будівельна означає, що по цим паперам будівельники будуть виконувати роботи. Стадія ”РП” виконується більш детально у відмінності від стадії ”П” та включає в себе всі розділи стадії ”П” але з більшим деталюванням вузлів та систем. Наприклад на стадії ”П” рішення що до, фундаментів можуть бути тільки в описувальній частині (записці) то в стадії ”РП” необхідно надати всі креслення фундаментів та їх вузлів.

”РД” Робоча документація – будівельна частина проекту. Ця стадія виконується після стадії ”П” та містить детальні креслення всіх розділів. По цим кресленням виконуються будівельно-монтажні роботи. Дана стадія не є затверджувальною але для деяких категорій об'єктів (4-5 категорія) деякі розділи все одно необхідно погодити в зацікавлених інстанціях (МНС, СЕС, Водоканал, Теплові мережі, Електричні мережі, та ін).


3. Розділи проекту.

Які бувають розділи проекту і що в них описується (окреслюється):

”АР” Архітектурні рішення. Назва говорить сама за себе в цьому розділі розроблюються архітектурні рішення, а саме планування внутрішнє, планування зовнішнє (як будівля буде знаходитися на місцевості), зовнішній вигляд, конструкція стін, підлоги, вікон, покрівлі, оздоблення внутрішнє і зовнішнє, та ін.

”КЗ” Конструкцій залізобетонні. В цьому розділу описуються та розроблюються креслення пов'язані з залізобетонними конструкціями, в основному це несучі конструкцію.

”КБ” Конструкції будівельні. В цей розділ включається всі конструкції що несуть навантаження. Якщо в будівлі використовуються різні типи несущих конструкцій, бетонні, залізобетонні, металеві, та ін.

”КМ” Конструкції металеві. В цей розділ включаються креслення по металевим конструкціям.

”ГП” Генеральний план. В цьому розділі описуються та розроблюються креслення стосовно розміщення об'єкту на місцевості, транспортну розв'язку, автостоянки, озеленення, вертикальне планування (де підсипають, а де забрати ґрунт), та ін.

”ОВ” Опалення та вентиляція. В розділі креслення та опис систем опалення та вентиляції. Внутрішні мережі.

”ТМ” Теплові мережі. Розділ, що описує та надає креслення зовнішніх теплових мереж.

”ВК” Водопостачання та каналізація. Розділ, що описує та окреслює внутрішні мережі водопостачання та каналізації.

“ЗВК” Зовнішні мережі водопостачання та каналізації. Те що написано!?

“ЕО” Електропостачання та освітлення. Внутрішні мережі електропостачання та освітлення.

“ЕМ” Електричні мережі. Зовнішні електричні мережі.

Охорона навколишнього середовища. Розділ розроблюється на стадії “П” чи “РП” та описує заходи які необхідно виконати, щоб зменшити вплив на навколишній світ (середовище).

“КР” Кошторисний розрахунок. Кошторис це “смета” т. е. вартість проект.

“ТХ” Технологічна частина. Розділ для кожного типу будівництва свій і розроблюється окремим спеціалістом в для кожного виду будівництва. Чи може бути декілька розділів “ТХ” якщо в об'єкті будівництва задіяні декілька технологій. Наприклад АЗС в цьому об'єкті будівництва може бути один розділ “ТХ” пов'язаний з технологією пального, а може бути два якщо на АЗС є кафе тоді додається технологія кафе.


Є інші розділи проекту такі як “Технологія виконання робіт” та ін., але вони не завжди потрібні тому на них зупинятися нема потреби.


4. Початок проектування.

Першим етапом проектування, я наполегливо рекомендував замовнику, вважати “ЕП” ескізний проект тому що при його розробці можливо уникнути багатьох труднощів, та і взагалі визначитись чи необхідно замовнику ця будівля саме на тому місці, а можливо її будівництво на 2 км ліворуч чи праворуч буде коштувати набагато дешевше. Все одно стадія “ЕП” знадобиться для отримання дозвільних документів на проектування чи земле-відведення, чи інших.
Стадія “П” та “РП” розроблюються по вимогам місцевого органу архітектурного контролю. Чи стадія “П”, чи стадія “РП”.
Стадія “РД” розроблюється в будь якому разі, якщо розроблялася стадія “П”.

5. Погодження проекту.

Погодження проекту, як і отримання дозволів і технічних умов на підключення до мереж, прерогатива виключно замовника. В деяких випадках замовник хоче, щоб цим займалися проектанти, ця ситуація дещо не правильна, поясню чому. При поданні проекту на розгляд в погоджувальні інстанції з замовника стягують плату (офіційну) за погодження проекту, розмір цієї плати залежить від кошторисної вартості проекту. Тобто проектувальник при погодженні вартості проектних робіт з замовником кошторисної вартості проекту ще не може знати і включити цю вартість у свій кошторис теж не може. І тому при погодженні виникає ситуація коли замовник знизує плечима і каже, що ви взялися за проект “під ключ” то і виконуйте під “ключ”. А ще є не офіційні платежі і різні важелі керування яких у виконавця проекту може не бути. Тому з цього випливає, що замовник можливо не сам, а найнявши відповідну особу чи фірму повинен самостійно займатися погодженням проекту. Знімати зауваження, якщо такі є до проекту, проектувальник повинен та й ніколи від цього не відмовлявся. Разом з представником замовника відвідати чиновника проектувальник теж не відмовляється. Відвідати зацікавлені організації (Водоканал, Енерго, ін.) це теж проектувальник виконує. Але якщо необхідно вирішити питання що до підключення води наприклад за 100 м чи за 5 км то це питання вирішує замовник чи його представник. І ще майже 50 % зауважень до проекту у експертизи стосуються замовника, це питання що до землі, кадастру, чи ін. правові питання. Так от замовник повинен зразу розуміти, що для того щоб отримати від проекту те що очікується необхідно плідно співпрацювати з проектувальниками.

Дякую за увагу.

1 коментар:

  1. ми хочемо подякувати виняткову послугу, яку ми отримали протягом усього процесу рефінансування. професіоналізм та знання кредитної компанії пана Педро вражали та цінували. пан Педро є надійним кредитним спеціалістом. У минулому ми мали досвід роботи з кількома іншими банками і вважали цей процес неприємним та виснажливим. г-н Педро зробив усе більше, щоб гарантувати, що всі наші потреби були задоволені та що все було вирішено ретельно та ефективно. ми рекомендуємо його і будемо продовжувати рекомендувати його в майбутньому.”

    ВідповістиВидалити